Nuenen West – Nuenen

Urban Jazz heeft in opdracht van Nuenen-West B.V. de opdracht gekregen voor het oplossen van diverse ontwerpvraagstukken voor de buitenruimte van de woningbouwlocatie Nuenen-West. Hier worden gefaseerd ca. 2000 woningen gerealiseerd. De locatie ligt aan het Dommeldal in een prachtige landelijke omgeving.

 

Het plan kenmerkt zich door a) een typische Brabantse brinktypologie en informele, in gebakken klinkers uitgevoerde, openbare ruimten, b) een eigentijdse dorpse stedenbouw met een regionaal karakter en c) opname en versterking van aanwezige landelijke linten met bestaande bebouwing.

In het groenplan is onderscheid gemaakt tussen de oude linten, de nieuwe Laan door de Panakkers en de binnengebieden met brinken. De oude linten hebben een informele landelijke uitstraling gekregen door toepassing van een diversiteit aan bomen, versterkt met robuuste gemengde ‘Brabantse’ hagen. Bij de laan is de continuïteit benadrukt door middel van de eenduidige toepassing van zomereiken. In de binnengebieden bij de brinken is juist meer diversiteit en een informelere sfeer nagestreefd. Rondom de brinken zijn meerdere haagsoorten toegepast om een diverse dorpse sfeer te bereiken. Door daarnaast ook leibomen toe te passen is er ook in de hoogte meer slank groen en accent aangebracht langs de perceelsgrenzen.

 

OPDRACHTGEVER:

BPD Gebiedsontwikkeling