Stationsplein – Oisterwijk

Het huidige stationsplein van Oisterwijk is gedateerd en toont rommelig. De gemeenteraad was van mening dat Oisterwijk een visitekaartje verdient dat Oisterwijk waardig is.

Prorail was al met de gemeente in gesprek over de aanleg van een voetgangerstunnel en het opruimen van het 3e perron.

Aan Urban Jazz is gevraagd om een nieuwe inrichting te ontwerpen voor het plein met de opgave dat de belangrijkste karakteristieke elementen waar Oisterwijk voor staat zichtbaar moeten worden. En dan gaat het om het historisch dorpscentrum (beschermd dorpsgezicht) van Oisterwijk, de ambachtswerkplaats Leerfabriek KVL, het bourgondische karakter en de Oisterwijkse bossen en vennen.

Een mooie uitdaging, waarbij we in eerste instantie de verkeerskundige en logistieke situatie in beeld hebben gebracht. Vervolgens hebben we de vertaalslag gemaakt naar een mooi ontwerp waarbij we ook de verblijfskundige potenties zichtbaar hebben gemaakt.

 

Het voorstel voor de herinrichting is gebaseerd op het principe van ‘shared-space’, hetgeen inhoudt dat alle verkeersdeelnemers gelijkwaardig zijn aan elkaar en de auto dus “te gast” is op het plein. Een groot deel van het plein, voor het oude stationsgebouw wordt het domein van de voetganger en volledig autovrij. Op het plein is ruimte gecreëerd voor verblijf en ontmoeting.

Het plein maakt gebruik van klassieke bestratingsmaterialen en industriële elementen waaronder bijzondere zit- en lichtobjecten en overkappingen. Het groen op en rondom het plein is afgestemd op soorten die karakteristiek zijn voor Oisterwijk.

Een warm welkom dus voor de reiziger die Oisterwijk met de trein bezoekt of verlaat.

 

OPDRACHTGEVER:

Gemeente Oisterwijk