Havenkwartier – Helmond

Urban Jazz is samen met De Loods Architecten door BPD gevraagd om deel te nemen aan een door de gemeente Helmond uitgeschreven prijsvraag voor een bijzondere leefomgeving in het centrum van Helmond, aan het Burgemeester Geukerspark, direct langs het kanaal.

 

Met ons concept voor “Anna & Willem” hebben we een plan gepresenteerd dat naadloos aansloot bij al onze kennis, het grondige onderzoek en de ambities van de gemeente Helmond. Een passend woonprogramma voor een kritische doelgroep: duurzaam, groen, ruimtelijk en levensloopbestendig. Op steenworp afstand van de dynamiek van de stad, maar omgeven door rust en privacy. Uitgerust met belangrijke voorzieningen, maar niet over de top. De perfecte plek om verbonden te zijn met alles wat de stad te bieden heeft en tegelijkertijd zorgeloos uit te kijken naar de toekomst.

 

Het idee was om een iconisch landmark toe te voegen op het meest noordelijke snijpunt van het nieuwe stadspark en de beoogde boulevard langs het kanaal. In de buitenruimte is deze plek o.a. herkenbaar gemaakt door het toevoegen van een pleinruimte (een plaza) aan de noordzijde van Anna & Willem. Zo is er een kwalitatief hoogwaardige noordelijke route naar het centrum gecreëerd . Om de overgang tussen de plaza (vnl. verhard) enerzijds en het park (vnl. groen) anderzijds vloeiend te laten verlopen, is er een zichtrelatie tussen beide nodig. Er is daarom bewust gekozen voor twee los van elkaar staande gebouwen met een brede tussenruimte. De buitenruimte tussen de gebouwen is zodanig bedacht dat de plaza en het park ook in materialisatie, beplanting en vormentaal samenkomen.

 

Onze droom voor deze mooie plek wordt helaas niet door ons gerealiseerd. Wel was het een leuke en vooral interessante reis die wij als adviseurs samen met bewoners van de stad mochten maken.

 

OPDRACHTGEVER:

BPD Gebiedsontwikkeling

SAMENWERKING:

De Loods Architecten